De laatste tijd krijg ik ontzettend veel vriendschapsverzoeken via Facebook. Ik vind het prima om me te verbinden met mensen, want wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen. Vaak word ik na het bevestigen van het vriendschapsverzoek direct toegevoegd aan een groep. Dat is nou waar ik niet op zit te wachten!

Ik snap dat mensen graag hun groep vullen, maar dit is niet de manier.

Een community of groep opbouwen heeft tijd nodig. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een goede solide community op te bouwen.

Tips voor een waardevolle facebook groep

 

Wees duidelijk en helder waar de groep over gaat

Potentiële leden moeten direct zien waar de groep over gaat en waarom ze lid zouden moeten worden.

 

Maak het onderwerp specifiek

Ik zie bijvoorbeeld heel veel beauty groepen ontstaan, iets waar ik geen interesse in heb en die voor mij allemaal hetzelfde zijn. Dus hier wil ik geen lid van zijn. Maar in sommige onderdelen ben ik best wel geïnteresseerd, is er een groep die zich precies op dat onderwerp richt, dan wil ik wel lid worden.

 

Zorg dat je groep waarde biedt

Er zijn zoveel groepen op zoveel gebieden, dat je echt iets moet bieden willen mensen lid worden. Dus laat duidelijk merken wat de meerwaarde is voor mensen om lid te worden.

 

Voeg niet ongevraagd leden toe

Vrienden kun je best toevoegen aan je groep, als zij bij de groep passen tenminste. Zij weten wat je doet en jij weet dat ze interesse hebben in jouw onderwerp. Bij onbekenden is dit niet verstandig, je kunt ze wel toevoegen, maar stuur ze dan gelijk een berichtje waarom je dit hebt gedaan. Of nodig ze uit om deel te nemen aan jou groep en leg uit waarom.

 

Stel vragen en ga de interactie aan

Vooral in het begin is het lastig om interactie in je groep te krijgen. De meeste mensen zijn lezers en reageren niet. Dus zul je zelf veel moeten investeren. Geef niet te snel op, blijf waarde weggeven en vragen stellen. Reageer altijd als iemand iets plaatst of reageert. Probeer er achter te komen wat jouw leden zoeken en interessant vinden.

 

Heb geduld

Zoals gezegd een groep opbouwen kost tijd, zeker een waardevolle groep. Dus blijf volhouden en er energie in steken. Maar je kunt er ook achter komen dat een groep of community niks voor jou is. Je kunt je altijd aansluiten bij andere groepen en op deze manier zichtbaar worden en klanten aantrekken.

 

Heb jij een succesvolle Facebook groep, ik hoor graag jouw tips!