Ik ben het boek ‘Ben ik dat?’ van Mark Mieras aan het lezen, dit boek gaat over hersenonderzoek en wat dit vertelt over onszelf. Aangekomen bij het hoofdstuk over eten, wil ik graag een aantal opvallende punten met jullie delen.
Niet je buik, maar je hersenen hebben genoeg
Wanneer je teveel gegeten hebt, voel je je vol. Je hebt genoeg en je voelt dit in je buik/maag. Maar in werkelijkheid geeft niet je buik het gevoel dat je genoeg hebt, maar je hypothalamus in de hersenen. Je hersenen houden bij hoeveel we eten en sturen de aanvoer van voedingsstoffen.
Er staan hierbij twee centra centraal, het gedeelte dat de eetlust opwekt en het gedeelte dat de belangstelling voor eten doet verdwijnen.
Variatie zorgt voor meer eten.
Na een aantal happen, gaat het brein automatisch naar iets anders verlangen. Na een grote feestmaaltijd zitten we vol, maar vinden toch nog een plekje voor een toetje. Wanneer je een zak chips hebt gegeten, kun je voorlopig geen chips meer zin.
Snel en onnadenkend eten zorgt voor een te laat verzadigingsgevoel.
Je hersenen hebben op deze manier te weinig tijd om het verzadigingssignaal door te geven.
Dikke mensen genieten over het algemeen minder van eten
Uit een onderzoek van de University of Texas bleek dat bij dikke mensen het beloningscentrum minder actief was bij het eten van hun lievelingsmaal (na zestien uur vasten) dan bij slanke mensen.
Stoffen die er voor zorgen dat we dooreten
Fabrikanten verstoppen soms zoveel smaken en geuren in het eten, die we niet bewust proeven, maar die er wel voor zorgen dat we door eten. Ook een overmaat aan zoet eten, prikkelt het brein om door te eten.
Het lichaam heeft een vetmeter
Het brein houdt de vetvoorraad bij via het hormoon leptin dat de vetcellen produceren. Het meer vet, hoe meer leptin. Minder leptin in het bloed is voor de hersenen het signaal dat het lichaam moet aankomen.
De vetmeter staat vaak te hoog afgesteld, dit komt van vroeger waar eten vaak schaarste was. Maar ook overvloed speelt een rol, kant-en-klaar eten en fastfood saboteren de rem op ons eetgedrag.
De stof IKKB/NF-KB saboteert de instelling van de vetmeter. Bij veel vet/suikerrijk eten loopt productie op, ook stres en een aantal virussen verhoogt de productie.
Langdurig veel eten, betekent moeilijker afvallen
Bij langdurig te veel eten, wordt hypothalamus opnieuw ingesteld, daarna betekent lijnen vermageren en reageren hersenen.
Het grote probleem van lijnen is dat je hersenen er alles aan zullen doen om je tegen te werken als je lichaamsgewicht onder het streefgewicht duikt dat in de hersens is vastgelegd.
Als de vetmeter je lichaam te mager vindt, verhoogt het lichaam de efficiëntie van de verbranding, waardoor je langer moet joggen om er een kilo af te krijgen.
Tips die Mark Mieras geeft:
- Niet (teveel) tussen de maaltijden door eten.
- Lichaamsbeweging
- Bewuster koken en eten
- Eet met meer rust
- Eet met regelmaat
- Veel afvallen – zoek begeleiding
En hij hoopt op betere medicijnen…
Bestel hier het boek Ben ik dat? bij Bol.com