Ik volg al lange tijd de gesprekken tussen Paul Smit en Patrick Kicken (praten over bewustzijn). Zij hebben het over Non-dualiteit. Een onderwerp wat me mateloos interesseert, want hebben wij wel zoveel controle over het leven als ze denken?

Als het er op aankomt, hebben we helemaal niks te zeggen. Iemand wordt ziek of gaat dood, zaken we als mens geen controle over hebben. Maar over de rest van ons leven denken we wel controle te hebben. Is dat wel zo?

Kijk maar eens naar de video hieronder van Paul Smit; Hebben wij een vrije wil?

Achteraf maak je er een verhaal van

Herkenbaar voor mij, wat voor keuze ik ook maak, ik praat het altijd goed voor mezelf. Keuzes om iets te kopen bijvoorbeeld. Toen ik mijn huis verkocht, heb ik een nieuwe auto gekocht, had ik helemaal niet nodig, maar ik vertelde mezelf dat het tijd was voor een andere. Anders zou ik met de huidige auto alleen maar meer reparatiekosten krijgen.

Of een nieuwe laptop, dat moest een hele goede zijn, want dan zou ik iets met VR (virtual reality) kunnen doen. Terwijl mijn oude laptop gerepareerd werd en nog prima functioneerde…

Maar ook keuzes over andere zaken, vakanties, eten, wel of niet gaan sporten en ga zo maar door…

Ik blijf toch het idee hebben dat IK de keuzes maak. Maar die 11,2 miljoen bits per seconden die ons brein onbewust verwerkt, terwijl ons bewustzijn slechts 60 bits is, zetten me wel aan het denken…

 

Wat vind jij? Heb jij een vrije wil?