Robert Waldinger is het hoofd van een 75 jarig Harvard-onderzoek over de ontwikkeling van volwassen en wat hen gelukkig maakt.

Streven naar rijkdom en beroemdheid

Hij begint zijn lezing te vertellen dat veel jong-volwassenen het doel hebben om rijk te worden (80%) en/of beroemd (50%). We horen steeds dat we meer ons beste moeten doen, harder moeten worden. Het wekt de indruk dat ze deze dingen moeten nastreven.Relaties maken ons gelukkig, uit studie harvard Robert Waldinger

In het onderzoek heeft 75 jaar maar liefst 724 mannen ondervraagd. Elk jaar vroegen ze naar werk, gezin, gezondheid. Vanaf 1938 zijn twee groepen gevolgd. De eerste groep studeerde aan Havard en dienden daarna in de oorlog. De tweede groep bestond uit jongeren uit de armste groep uit buurten van Boston.

 

Goede relaties houden ons gelukkig en gezonder

Sociale relaties met vrienden, familie en de gemeenschap zijn heel belangrijk. Relaties betekenen geluk, fysieke gezondheid en een langer leven. Eenzaamheid leidt tot minder geluk en een slechtere gezondheid.

 

Het gaat om de kwaliteit van relaties

Het gaat niet over hoeveel vrienden je hebt, maar over de hechtheid van de relatie. Een relatie met veel conflicten of eenzaamheid is slecht voor je gezondheid.  Goede, warme relaties bieden bescherming.

De mannen die op hun vijftigste het meest tevreden waren over hun relaties, bleken het meest gezondst op hun tachtigste.

 

Goede relaties hebben ook positief effect op ons brein

Goede relaties zijn niet alleen goed voor ons lichaam, maar stimuleren ze ons brein op een positieve manier. Mensen met goede relaties hebben bijvoorbeeld langer een goed en scherp geheugen.

 

Kunnen rekenen op een ander

Het gaat niet zozeer om harmonieuze relaties, dat je nooit ruzie mag hebben. De essentie van een goede relatie is dat men kan rekenen op de ander. Relaties zijn hard werken en dit blijft je hele leven zo. Maar als je weet dat dit het belangrijkste aspect is om gelukkig te zijn, dan is het de moeite waard om hiermee aan de slag te gaan.

 

Hoe ga jij je relaties verbeteren?

Waldinger geeft een aantal mooie tips om je relaties te verbeteren:

  • Vervang computertijd door tijd met vrienden
  • Doe samen iets nieuws
  • Ga samen wandelen
  • Neem contact op met iemand die je lang niet hebt gesproken
  • Los de conflicten op die je met mensen hebt

 

Een goed leven bestaat uit goede relaties!

 

Bekijk hieronder het filmpje van Waldinger over het onderzoek en wat ons gelukkig maakt.

 

Wat ga jij doen?