cbs2010. DEN HAAG – Een op de twee Nederlanders beweegt onvoldoende, een op de tien is veel te dik, een op de tien drinkt te veel alcohol en ruim een op de vier Nederlanders rookt.

Het lukt Nederlanders nauwelijks om gezonder te gaan leven, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een steekproefonderzoek dat dinsdag is gepresenteerd.  Het onderzoek is gehouden onder ongeveer tienduizend mensen.

Vorig jaar is er geen verbetering geboekt in het aantal mensen dat voldoende beweegt. Voor volwassenen ligt die norm op ongeveer een half uur per dag, vijf dagen per week, fietsen, en/of bijvoorbeeld bewegen op het werk of in de huishouding.
In 2009 voldeed ongeveer 56 procent aan de norm ‘gezond bewegen’. In de jaren ervoor was dat percentage hetzelfde.

Overgewicht
Het aantal mensen met ernstig overgewicht blijft toenemen. Overmatig alcoholgebruik neemt niet af. Een op de tien Nederlanders drinkt minimaal een dag in de week minstens zes glazen alcohol. Een op de acht jongeren is zo’n zware drinker.
Bij vrouwen daalt het aantal rokers boven de 25 jaar licht. Van alle vrouwen rookt 23 procent. Bij mannen ligt dat percentage op 31.

Bron: CBS

 

Waarom is het zo moeilijk om gezond te leven, geef je reactie: