Er zijn niet zoveel interviews die ik terug luister, maar het gesprek met Erik raakte me, wat een gave ondernemer en wat veel mooie inzichten. Dus in deze blog een aantal van zijn inzichten en zelfs een paar geweldige oefeningen. Natuurlijk kun je ook ons interview luisteren.

Hoe krijg je succes?

Succes is een combinatie van succes en geluk! Je kunt je best doen en goed luisteren om je kansen te vergroten, maar succes is niet maakbaar. Je kunt je kansen op je succes wel beïnvloeden. Dit heeft te maken met welke acties je onderneemt, ben je bereid risico te lopen en het niet te weten. En handel je vanuit liefde of angst?

Kernwaarden van het bedrijf

Erik wilde vanaf het begin een mooi bedrijf neerzetten. Hij wil ondernemen vanuit bezieling en plezier. Zijn kernwaarden van het bedrijf zijn kwaliteit, resultaat, aandacht en plezier. Als het bedrijf klopt worden alle mensen daar beter van.

Hoe weet je dat een keuze goed is? Allereerst vraagt zich af ‘heb ik hier zin in?’Heb ik zin om deze persoon te ontmoeten of om dit te gaan doen? En als tweede voelt hij ook achteraf of het klopt.

Wat is spiritualiteit voor jou?

Diepe verbondenheid met jezelf, de ander en het grotere geheel. Erik zoekt regelmatig de stilte op, neemt tijd voor zichzelf, voor alleen zijn.

Geluk zit niet in een succesvol bedrijf

Het gaat veel meer over of je het werk doet wat bij je past, woon je in een omgeving die bij je past.

Vraag je eens af wat heb ik nodig om te gelukkig te zijn.

Oefening – Schrijf eens op:

Waar word ik gelukkig van? Hoe vaak doe je deze dingen? 

Tijd om meer te gaan doen waar je gelukkig van wordt?

Mensen zijn drukker dan ooit en voelen tegelijkertijd de leegte

Veel mensen zijn niet gelukkig, ze voelen dat hun hart of ziel vedrietig is. Ze zijn vooral heel druk, maar er is iets wat niet klopt. Zie dit als een uitnodiging om te veranderen. Tip; ga meer naar je gevoel en geef daar opvolging aan. Ga doen wat je echt wilt, wat echt klopt.

Oefening

Schrijf bij de onderstaande 5 levensterreinen op wat je wilt. Gewoon schrijven, zonder erbij na te denken of dit haalbaar is.

  • Professioneel
  • Relationeel
  • Gezondheid
  • Materieel
  • Spiritueel

Wat is jouw lievelingsplek?

Erik heeft in een boek van Oprah Winfrey eens gelezen dat zij de vraag stelde: Wat is jouw lievelingsplek? Waar heb je de meest plezier, wat past bij je en wanneer kom je helemaal in de flow. Hij voelt dat zijn lievelingsplek is op het podium en dat wil hij meer gaan doen. Tevens schrijft hij heel graag, hij heeft inmiddels 2 boeken geschreven. Zorg dat je regelmatig of steeds vaker op je lievelingsplek bent!

Het leven is een mysterie, misschien ligt het wel om de hoek te wachten

Je weet niet wat er gaat komen. En als je vooruit kijkt, zie je alleen wat er in je blikveld ligt, maar als je verder loopt, dan zie je het opeens! Dus neem gewoon die stap.

In de flow zijn!

Erik kan het ondernemen steeds meer loslaten en laten ontstaan wat er ontstaat. We  proberen al zoveel te forceren. Het helpt om je best te doen vanuit ontspanning, vanuit liefde. In plaats van uit moeten. Natuur is een mooie leermeester, gras groeit niet harder door eraan te trekken. De natuur doet niet zijn best en toch is alles af. Je kunt niet datgene forceren wat er nu nog niet is. Het gaat allemaal stap voor stap

Oefening

Schrijf nu je onvervulde behoeftes eens op. En kijk eens of je er binnenkort eentje kunt vervullen.

Geduld en vertrouwen zijn essentieel.

Erik Smithuis (1969) is een toonaangevende spreker, auteur en ondernemer. Hij richtte in 2003 samen met een compagnon ICM Opleidingen & Trainingen op. Inmiddels behoort deze organisatie tot een van de vijf grootste opleidingsinstituten van Nederland. Bovendien werd ICM verkozen tot ‘Beste Opleider van Nederland 2013, 2014 & 2015’ en de ‘Top 3 Great Places to Work 2014, 2015 & 2016’. In 2012 schreef hij de managementbestseller ‘Een Gouden Toekomst‘, waarin hij aan de hand van de fictieve John een zoektocht beschrijft naar de zeven sleutels voor Een Gouden Toekomst.
Op de pagina VIBE vind je alle andere interviews. De video’s zijn ook te zien via het Youtube kanaal en de audio bestanden vind je terug op Hearthis.at. De vibe interviews en de podcast vibe in actie zijn ook te beluisteren via Itunes