Ik check ’s ochtends mijn mail en er zijn verschillende mailtjes van Facebook of ik:

  • mijn wachtwoord heb veranderd?
  • mijn e-mailadres heb gewijzigd?
  • mijn telefoon heb verwijderd?

Nee dus… Vervolgens kan ik er niet meer in, want iemand heeft al mijn gegevens verwijderd. De hacker heeft een Hotmail-adres aangemaakt met ‘angelle’ (met twee l’s).

Dus ‘wachtwoord vergeten’ of een code aanvragen lukt niet meer. Uiteindelijk lukt het via de optie ‘Heb je geen toegang meer?’ om mijn eigen e-mailadres toe te voegen. Check: https://www.facebook.com/hacked/

Maar als ik dan een code aanvroeg, ontving ik deze ook, maar die klopte niet; ik kreeg een foutmelding. Na veel zoeken kon ik mijn ID uploaden. Ik heb wel 10 keer een afwijzing gehad dat het niet goed leesbaar was, maar het was prima leesbaar, heel frustrerend.

Via een nepaccount aangegeven op https://www.facebook.com/help/contact/295309487309948 kon ik mijn ID uploaden, ik moest dan wel kiezen dat ik geen Facebook-profiel had. Want als ik hier ‘ja’ koos, dan moest ik inloggen (wat dus niet lukte).

Heb vervolgens ook een mail met mijn ID naar security@facebookmail.com gestuurd. Geen reactie, maar misschien heeft het wel geholpen.

Let op: stuur nooit zomaar je ID, streep zaken weg of zet er ‘kopie’ op. Via de app KopieID kun je dit makkelijk doen. En check ook altijd goed of je op de juiste website zit of het juiste mailadres hebt.

Check dus of de mailtjes van Facebook ook echt van Facebook komen. Ik was ook bang dat de hacker mij (herstel)mails zou sturen. Deze adressen gebruikt Facebook om te mailen:

  • facebookmail.com
  • support.facebook.com
  • fb.com
  • meta.com
  • metamail.com

Twijfel je, dan is een handige tip om de recente e-mails van Facebook te bekijken: Zoek in Meta Accountcentrum naar ‘recente e-mails’ op https://www.facebook.com/recent_emails/security/. Hier zie je de e-mails die Facebook naar je heeft gestuurd.

Facebook hack gehackt, wachtwoord veranderd, email verwijderd,

Verkeerde Code

Ik kreeg regelmatig de melding dat ik te vaak een verkeerde code had ingevuld of dat ik mijn ID niet meer mocht uploaden vanwege te veel foutieve pogingen. Ik ging gewoon door, want als ik niets kan met mijn profiel, dan kan de hacker ook niets (althans dat denk ik).

En toen, op de een of andere manier, kon ik mijn wachtwoord wijzigen. Dus gedaan: een heel ingewikkeld wachtwoord. Het Hotmail-adres verwijderd. Alle stappen van Facebook doorgenomen om te beveiligen. En zelfs tweestapsverificatie ingesteld.

Opgelost, dacht ik… NIET DUS

 

 

Een dag later weer mailtjes of ik mijn wachtwoord had gewijzigd, dat mijn mailadres was verwijderd… HOE IS DAT MOGELIJK???

Ik kon via mijn verificatie-app wel weer mijn eigen e-mailadres toevoegen en hetzelfde Hotmail-adres verwijderen. Maar ik kwam weer dezelfde problemen tegen. Na weer alle dezelfde acties te hebben ondernomen, lukte het een dag later om weer in te loggen.

Weer tweestapsverificatie ingesteld en nu ook mijn telefoonnummer toegevoegd. En de herstelcodes vernieuwd. In Meta Accountcentrum – wachtwoord en beveiliging – tweestapsverificatie – aanvullende methoden – herstelcodes.

Nu maar duimen dat het goed blijft gaan.

 

 

Laten we elkaar helpen om hacker geen kans te geven. 

Wat je nu kunt doen?

Schakel 2stapsverificatie in (ook voor andere platforms en apps)

Heb je nog meer tips? Laat een reactie achter!