We kunnen ons geen tijd meer zonder de smartphone voorstellen. De maatschappij lijkt er haast wel mee vergroeit.Ik betrap mezelf er wel eens op dat ik doelloos op mijn telefoon zit rond te scrollen. En dat ik na 20 minuten op de klok kijk en denk “Hè? Is het alweer zo laat? Weer 20 minuten kostbare tijd verspilt.”. Denk jij dat dit voor jou niet geldt, of ben je ook een beetje smartphone verslaafd?

Doe de test en vind het uit.

Vraag 1: Als mijn telefoon een geluid maakt…
A: …kijk ik direct op mijn telefoon.
B: …bedenk ik me of het noodzakelijk is om meteen op mijn telefoon te kijken.
C: …denk ik: het zal wel. Ik kijk er straks wel even naar.

Vraag 2: Als ik mijn telefoon vergeten ben…
A: … ga ik terug om hem op te halen. Ik kan echt geen dag onbereikbaar zijn.
B: …bedenk ik hoe mijn schema eruit ziet en besluit ik daarop of ik terug ga om hem te halen.
C: …is het lekker rustig. Laat maar thuis.

Vraag 3: Als ik met vrienden iets aan het drinken ben…
A: …ligt mijn telefoon op tafel en bekijk ik de berichten die binnenkomen.
B: …ligt mijn telefoon op tafel maar schenk ik er geen aandacht aan. Ik bekijk circa om de 30 minuten mijn telefoon om te zien of ik iets urgents gemist heb.
C: …zit mijn telefoon in mijn tas of broekzak, de hele tijd.

Vraag 4: Als ik moet wachten op de trein, bus of iemand…
A: …pak ik meteen mijn telefoon. Ik moet de tijd ergens mee doden.
B: …Staar ik een beetje rond, vind dat toch saai en pak vervolgens mijn telefoon.
C: …Geniet ik ervan dat ik even helemaal niets moet. Misschien praat ik zelfs nog wel tegen een voorbijganger.

Vraag 5: Hoe vaak per dag denk jij dat je minimaal jouw telefoon checkt?
A: 61 tot 90 keer
B: 31 tot 60 keer
C: 0 tot 30 keer

Vraag 6: Heb jij het gevoel dat je vaker op je telefoon zit dan dat je aanvankelijk van plan was?
A: Ja
B: Soms
C: Nee

Vraag 7: Wat is het eerste dat jij doet als je wakker wordt?
A: Mijn telefoon checken terwijl ik nog in bed lig.
B: Even opstaan en al scrollend door mijn telefoon mijn ochtendritueel afmaken.
C: Ochtendritueel beginnen en na ongeveer een halfuur mijn telefoon pakken, die ligt in een andere kamer.

Meeste A?

Oei, de smartphone lijkt aan je lijf vast te zitten. Jij kunt je niet voorstellen dat je een aantal dagen zonder dat ding door het leven zou moeten. Hoe moeten mensen je anders bereiken? Een fijn stukje technologie dat jouw leven beter heeft gemaakt, maar heb je genoeg tijd om andere mooie momenten en dingen in het leven te omarmen?

Meeste B?

Je bent niet echt verslaafd aan je smartphone, maar je vindt het ook lastig om hem helemaal niet bij je te hebben. Je bent je bewust van de ups and down’s van je telefoon, maar het blijft lastig om daar de juiste balans in te vinden. Zou je er werk van willen maken om voornamelijk de up’s de bovenhand te laten voeren?

Meeste C?

Verslaafd ben je zeker niet. Waarschijnlijk weet jouw omgeving dat je niet altijd bereikbaar bent en dat vinden ze oké. Of niet? Hoe heb jij ervoor gezorgd deze balans in je leven in te bouwen? En inspireer je daar anderen mee? Houd deze gewoonte vast en ervaar hoeveel quality time je overhoudt.

En? Valt het mee of tegen? We beseffen ons niet altijd hoe permanente rol de smartphone in ons leven heeft ingenomen. Aan alle A-tjes en B-tjes kan ik van harte mijn gratis challenge afkicken van je smartphone aanbevelen. Het kost je niets en je krijgt er meer tijd voor terug. Win-Win!