Eindelijk de tijd genomen om de documentaire Stress to Impress te bekijken. Ik zie veel jongeren om me heen me stress, niet weten welke keuze ze moeten maken en vooral bang zijn dat ze iets missen. Het is een generatie die opgegroeid is met social media. Ook ik voel de verslaving aan mijn smartphone en ik zie bij jongeren dat ze een soort van vergroeid zijn met hun smartphone.

Ik denk een slechte ontwikkeling, dus ik was benieuwd wat uit de documentaire naar voren kwam.

 

Stress en jongeren

  • Tweederde van de jongeren ervaren stress op school /studie
  • 9 op de 10 jongeren ervaren dagelijks stress.
  • De helft van de jongeren geeft aan wel eens ziek thuis te zijn gebleven vanwege oververmoeidheid of een opgebrand gevoel.

Stress blijkt dus een groot probleem onder jongeren.

 

De druk van social media

Op social media zie je vooral de perfecte plaatjes, alleen leuke ervaringen worden gedeeld. Op deze manier krijgen jongeren het idee dat het leven van anderen leuker is dan hun eigen leven, wat bij sommige jongeren kan leiden tot sombere of zelfs depressieve gevoelens.

 

De rol van ouders

Kinderen en jongeren worden steeds vaker beloond bij alles wat ze goed doen. Later ontdekken ze dat ze helemaal niet alles goed doen of kunnen en kunnen ze deze teleurstellingen slecht verwerken.

 

Ouders hebben tegenwoordig een opgeblazen idee van hun kinderen: ze zijn allemaal geniaal.

Psychiater Esther van Fenema

 

Waarom wil je iets goed doen of goed presteren?

Is dit vanuit intrinsieke motivatie, omdat je het echt leuk vindt of komt dit door excentrieke motivatie, omdat je het gevoel hebt dat de omgeving dit van je verwacht.

 

Stappenplan hoe je perfectie kunt bereiken

Het moet allemaal perfect en jongeren leggen de lat hoog. In de documentaire geven ze in 8 stappen aan hoe je perfectie kunt bereiken.

Stap 1: Begin vanaf jonge leeftijd met presteren

Stap 2: Haal goede cijfers

Stap 3: Maak nooit fouten

Stap 4: Wees uitzonderlijk getalenteerd

Stap 5: Doe zoveel mogelijk in korte tijd

Stap 6: Voldoe aan het schoonheidsideaal

Stap 7: Post je successen op sociale media

Stap 8: Laat nooit merken dat het niet goed gaat

Deze stappen laten zien welke druk er op jongeren ligt. De keuze voor studie bijvoorbeeld, die moet op jonge leeftijd gemaakt worden, er is een veelheid aan mogelijkheden en een foute keuze maken mag eigenlijk niet (of kost in ieder geval veel geld).

 

Pluk eens een dag niet

We hoeven niet allemaal uit te blinken op school of in de studie. We kunnen op andere gebieden van ons leven onze talenten vinden.

Iedereen heeft het maar druk, druk, druk. Ik realiseer me steeds vaker wat een vrijheid ik ervaar door niet zo druk te zijn.

Maar de druk van social media en mijn telefoon voel ik ook, dat blijft een aandachtspunt. Toch die telefoon maar weer wat vaker wegleggen.

 

Ook vergroeid aan je telefoon?

Hoe vaak ontgrendel jij je smartphone? Zit je regelmatig veel langer op je smartphone dan gepland? Hoog tijd om af te kicken en je tijd bewust te besteden! Binnen 10 dagen meer tijd en focus!

Doe mee met de GRATIS Challenge:

Afkicken van je smartphone