In Tegenlicht een beeld van de Braziliaanse topondernemer en denker Ricardo Semler. We zijn slimmer dan ooit.
Maar zijn we ook wijzer geworden? Hij vindt onze economie totaal ontregeld en het kapitalisme heeft nergens op de wereld geleid tot gelijkheid.

Mooi om te zien hoe deze visionair laat zien hoe het ook anders kan (en misschien wel moet…).

Ricardo Semler Tegenlicht

Vijf tips van Ricardo Semler

 

Het leven is een mysterie

We willen alles vast leggen en verklaren, maar het leven is een mysterie en dat maakt het leven juist zo mooi.

Iedereen is in de ban van het geld, terwijl het zou moeten gaan om geluk, of moed, of intuïtie. Mensen moeten meer van hun eigen intuïtie uitgaan; we moeten niet out of the box, maar juist in the box denken. De verandering moet uit jezelf komen, vanuit je eigen box, alleen dan is het duurzaam”.

 

Stel waarom vragen

Het is zinvol om je voortdurend afvragen waarom vanzelfsprekendheden goed voor het bedrijf zouden zijn. Een leider moet geregeld afstand nemen van zijn bedrijf en onbereikbaar zijn.

Blijft steeds vragen ‘Waarom doen we de dingen zoals we ze doen?’, totdat je bij het werkelijke antwoord komt. Hierdoor zien mensen dat ze vast zitten en staan ze open voor nieuwe dingen.

 

Iedereen mag meebeslissen

Werknemers mogen zelf werktijden en salaris bepalen. De baas wordt democratisch gekozen. Iedereen krijgt de mogelijkheid om mee te beslissen, maar de meeste mensen willen alleen beslissen over zaken die ze echt belangrijk vinden.

 

Flexibel personeel

Sommige Semco-medewerkers werken parttime bij een ander bedrijf of voor zichzelf. “Geef mensen vrijheid en laat ze niet vastroesten: tot je pensioen hetzelfde werk doen bij hetzelfde bedrijf is niet meer van deze tijd.”  Flexibiliteit zorgt alleen maar voor meer innovatie. Slechts 1,1% van alle innovatie komt van binnen het bedrijf.

 

Alvast een beetje met pensioen:

Semco-medewerkers kunnen alvast ‘een beetje met pensioen’ als ze jong zijn. In ruil voor vrije dagen, komen ze na hun pensioenleeftijd een paar dagen terug. “Juist na hun pensioen zijn mensen erg waardevol. Ze zitten vol kennis en ervaring,” vindt Semler.

 

Eerlijk delen

Leidinggevenden krijgen geen speciale behandeling, dus géén eigen werkplek, parkeerplek of secretaresse. 23 procent van de winst wordt gelijk verdeeld onder alle werknemers. De bestuursvoorzitter krijgt evenveel als de schoonmaker.