Discussie avond over de maakbare mens van het vrouwenplatform Zwolle
Stedelijk museum Zwolle
Donderdag 22 oktober
Met Hermina de Vries van Wondervol

Wat doe jij voor jouw uiterlijk?Sunny_Bergman Beperkt houdbaar maakbare mens

De vraag van de avond is: hoe ver ga jij voor jouw uiterlijk? Wat zou je wel doen en wat niet? En is het de oplossing? Aan de hand van een aantal stukjes uit de documentaire van Sunny Bergman ‘onbeperkt houdbaar’ wordt er gediscussieerd over hoe maakbaar wij zijn.

Iedereen aan de botox?

Sunny is in gesprek met een vrouw die botox doet. Sunny geeft aan dat als iedereen dit gaat doen, zij lelijker gaat worden. Tja, zegt de vrouw, daar kan zij niks aan doen, zij kiest voor zichzelf.

Het blijkt dat slechts 2% van de vrouwen zichzelf als mooi beschrijft en maar liefst 25% overweegt plastische chirurgie. In een wereld waar steeds meer mogelijk is, gaan mensen ook steeds verder om aan het schoonheidsideaal te voldoen.

Medische of cosmetische chirurgie

In de discussie vertelt de mevrouw van de Bergman kliniek dat er een verschil is tussen medische en cosmetische chirurgie. Naar mijn idee gaat het hier alleen om de chirurgie om jezelf mooier te maken of te verbeteren. Mijn mening is dat er genoeg situaties zijn waarin het heel fijn is dat plastische chirurgie bestaat.

Het is nooit genoeg

Het gevaar van de schoonheidsoperaties (zo noem ik ze) is dat het nooit genoeg is. Mensen willen steeds meer en beter. Want ze ervaren dat ze niet goed zijn zoals ze zijn en dit gevoel zit van binnen. Dan kun je sleutelen aan een lichaam wat je wilt, maar dit helpt niet.

Onmogelijk je als meisje niet te laten beïnvloeden

Een meisje van 17 heeft in haar leven ongeveer 250.000 schoonheidsgerelateerde beelden gezien. Hoe is het mogelijk dat zij zich hier niet door laat beïnvloeden?

De beelden die getoond worden zijn aantrekkelijke, slanke vrouwen. Daarbij zijn ze in de meeste gevallen gephotoshopt. Beelden waar een meisje van 17 nooit aan kan voldoen. En al voldoet ze wel (of bijna) aan het schoonheidsideaal dan ziet ze dit zelf niet. Meisjes zijn onzeker, vergelijken zichzelf met anderen en willen mooier zijn.

Volwassen vrouwen zouden, naar mijn idee, dus moeten laten zien dat schoonheid van binnen ziet. Dat het gaat over hoe je jezelf ziet. Blij met jezelf zijn, met al je imperfectie.

Waar houdt het op?

Een dame in de zaal gaf aan dat botox misschien hetzelfde wordt als je benen scheren. Benen scheren (en meer lichaamsdelen) is inmiddels normaal en zelfs zeer gewenst. Het kan zijn dat we steeds een stapje verder gaan. Maar wordt het niet tijd om een stap terug te doen. Gewoon laten zien we je bent;

Je bent namelijk prachtig zoals je NU bent!