Waarschijnlijk ken je dat gevoel wel… je bent te veel met je smartphone bezig en zou willen dat je dat ding af en toe kon laten liggen. Smartphone gebruik kun je minderen, maar dat blijkt best lastig te zijn. Ik geef je 3 tips om dit wel voor elkaar te krijgen en een smartphone-vrijer leven te creëren.

Tip 1: Bewust zijn

Als je zelf niet vindt dat je problematisch vaak je telefoon gebruikt, zul je ook niet gaan veranderen. Veel ouders proberen tevergeefs het smartphone gebruik van hun puberkinderen te beperken, vaak zonder resultaat. Logisch, want hun kinderen zien het probleem niet.
Voel jij wel dat je telefoon een te belangrijke rol in je leven speelt? Mis je het echte contact? Mis je tijd voor jezelf en ontspanning? Als je dit ervaart – je ervaart dat je gebruik teveel is – en je hebt behoefte aan minderen omdat je weet dat je nuttigere dingen met je tijd kan doen, dan ben je bewust genoeg om door te gaan.

Tip 2: Betekenis geven

Je smartphone is hartstikke handig. Je kunt navigeren van het ene adres naar het andere, je maakt foto’s en video’s, je kunt overal muziek luisteren, je kunt dingen opzoeken, enzovoort. Genoeg functies die het leven makkelijker hebben gemaakt en die je niet wilt missen. Die hoef je ook niet te missen als je gaat minderen in je gebruik. De momenten waarop je doelloos rond scrolt op Facebook of Instagram, of een spelletje speelt waar je niet meer kunt stoppen, of voor de zoveelste keer Whatsapp checkt, daarin wil je minderen.
Stel voor jezelf vast waarvoor je jouw telefoon wél wilt gebruiken. Leer jezelf daarna aan dat je alleen je telefoon pakt als je een duidelijk doel voor ogen hebt. Anders laat je hem liggen.

Tip 3: Stap voor stap minderen

Wanneer je wilt minderen in je smartphone gebruik houdt dat in dat je een aanpassing in gewoonte moet doen. Dit kun je niet van de een op andere dag. Als je wilt minderen begin dan met één (of twee) stapje(s) per keer. Doe dit een hele week en zie of het bevalt. Gebruik bijvoorbeeld elke dag je telefoon één uur achter elkaar niet. Of zet je telefoon vanaf 20.00 uur uit (of alleen je internet als je telefonisch nog bereikbaar wilt zijn).

Wil je dit ook leren? Doe mee met de Challenge afkicken van je smartphone. Ontvang nog meer tips, tools én begeleiding om jouw smartphone gebruik te minderen. Voel jij je af en toe smartphone verslaafd? Wacht dan niet langer en doe mee aan de challenge.

Meld je aan.