Vandaag zat ik in de wachtkamer bij de tandarts. Ik was aan de vroege kant voor mijn afspraak, maar dat vind ik nooit een probleem; ik vermaak me wel – er liggen altijd veel tijdschriften. Ik ben gek op tijdschriften, en het aantal abonnementen dat ik zelf heb op dat heerlijke leesvoer is niet op één hand te tellen. Nieuwsgierig pakte ik een paar exemplaren die de leesmap voor me in petto had. Mijn verwachtingsvolle voorpret werd al snel de kop ingedrukt: het bleek een leesmap te zijn van de eerste week van dit jaar. Laat dat nou net de editie zijn waar ik jeuk van krijg: het ene na het andere damesblad stond in het thema van diëten!Tijdschriften Damesbladen
Ik zag al bladerend alles voorbij komen: ‘Weg met de Kerstkilo’s’, ‘Streep-je-slank’, ‘Bikini-klaar voor de zomer!’, ‘Binnen 10 dagen 5 kilo afvallen!’, enzovoort.

Wat is dat toch? Heb ik mezelf net – van diezelfde bladen –lekker mogen verwennen met de leuke kanten die eten kan hebben, moet ik me direct daarna weer in een strak keurslijf persen om toch vooral weer acceptabel te worden in de ogen van de buitenwereld en – niet in de laatste plaats – van mezelf. Heb ik me laten gaan? Foei! Is er méér van mij dan algemeen esthetisch worden gevonden? Volg de strenge regels van de dagschema’s op, en geluk zal mijn deel zijn.

De praktijk werkt anders

Ik moet bekennen: ook ik heb altijd de neiging om verlekkerd de dagmenu’s te lezen en ik bespeurde ook nu weer een hoopvolle kriebel – het zag er zo heerlijk overzichtelijk uit! Gewoon de bescheiden lijstjes volgen, niet meer en niet minder, en dan ligt je doel binnen handbereik. Maar ik weet ook uit ervaring dat de praktijk anders werkt dan het tijdschrift me voorspiegelt. Het kost meestal toch moeite om zo’n – meestal streng – menu voorschrijft, en daarbij: ik wéét gewoon dat ik daarna meestal weer aankom – meestal met nog wat kilo’s erbij. Dat is gelijk de reden dat er volgend jaar, en waarschijnlijk al eerder, weer een dieet in datzelfde blad staat. Want als het effect van een dieet blijvend zou zijn, had je aan eentje levenslang genoeg, toch? Het is een illusie!

Je bent wie je bent, en oké, misschien voel ik me prettiger met een kilootje minder, maar de vanzelfsprekendheid waarmee daarvan uitgegaan wordt, is eigenlijk denigrerend. Zelfhaat en een dieetobsessie liggen op de loer. Wil ik dat?

Dus wat doe ik? Ik doe niet meer mee. Ik leer liever van mezelf te houden.

Irene

Meer informatie over Licht over Gewicht