Afgelopen donderdag mocht ik assisteren bij de opstellingendag van Petra Jungblut bij Breekjaar.

Wat is breekjaar?

Breekjaar is een avontuurlijk tussenjaar in Nederland voor jongeren die na de middelbare school twijfelen over hun keuzes. En voor jongeren die gestopt zijn met hun studie (mbo, hbo, wo) en het nu even niet meer weten. In breekjaar-voor jongeren die twijfelen of stoppen, studiBreekjaar investeer je in jezelf en ontdek je daardoor wat je focus, motivatie en goed onderbouwde keuzes zijn.

 

Beginnen met een check-in

Wat een bijzondere groep jongeren! Bij binnenkomst wordt het begonnen met een check-in. Jongeren vertellen hoe ze erbij zitten. Ik was gelijk ontroerd door de enorme openheid van deze jongeren. Ze konden allemaal heel goed vertellen waar ze mee zaten en hun gevoel onder woorden brengen. Dat kon ik echt nog niet op die leeftijd (en soms nog steeds niet).

 

Opstellingen met jongeren

De meeste jongeren hadden nog nooit van familie-opstellingen gehoord, bijzonder hoe ze hier toch mee aan de slag gingen. Al ging het voor sommige jongeren boven hun pet, de meeste gingen er vol in en waren zeer verrast hoe kloppend de opstellingen waren bij hun eigen situatie.

 

Breekjaar voor elke jongere!

Dit programma zou er voor elke jongere moeten zijn. Waarom geen persoonlijke ontwikkelingslessen op school. Hoe moeilijk is het voor jongeren om een keuze te maken, wat wil je? Wat vind je belangrijk? Wat vind je moeilijk en hoe ga je hiermee om? Jezelf leren kennen, ontdekken waar je kracht ligt en wat je leuk vindt! Naar mijn mening is hier veel te weinig aandacht voor.

Ik vond het een hele bijzondere dag om mee te mogen maken, dank je wel Petra en Breekjaar voor de mogelijkheid!