BMIBody Mass Index (BMI), de standaard maat voor overgewicht is een slechte meting en een controversieel onnauwkeurige indicator om de gezondheid te beoordelen. Een ideale BMI (waarbij de meting beschouwt als gezonde) ligt tussen 20,5 en 21,5. Maar het maakt absoluut geen onderscheid tussen het lichaamsgewicht van de spieren en het lichaamsgewicht uit vet. Het is beperkt in zijn vermogen om beroertes te voorspellen of sterfgevallen veroorzaakt door hartaanvallen. Toch wordt het BMI nog steeds veelvuldig gehanteerd door artsen. Hoge BMI (35 en hoger) zijn gekoppeld aan een verhoogd risico van cardiovasculaire gebeurtenissen, maar niet voor een verhoogde sterfte in het algemeen.

Het wordt hoog tijd dat er een meer nauwkeurige maat wordt ontwikkeld. Dit zeggen de onderzoekers van de Mayo Clinic College of Medicine, Rochester, Minnesota. Het bleek dat patiënten met een lage BMI een hogere kans op overlijden door hart-en vaatziekten hebben dan mensen met normaal BMI.

Tegelijkertijd hadden patiënten met overgewicht een betere overleving en minder hartproblemen dan mensen met een normale BMI.

Deze opmerkelijke resultaten, op basis van gegevens van 40 studies met 250.000 mensen met hart-en vaatziekten, suggereert niet dat obesitas geen bedreiging voor de gezondheid is, maar dat de 100-jaar oude BMI scores geen duidelijk richtlijnen geven voor gezondheid.

Alternatieve meetmethodes

Er zullen alternatieve meetmethodes nodig zijn. Maria Grazia Franzosi van het Instituto Mario Negri in Milaan merkte op dat in een studie in 52 landen vier verschillende test zijn vergeleken.

BMI, middel-heupratio, buikomvang en heupomtrek. Daaruit bleek dat de middel-heupratio en niet het gewicht de beste voorspeller is van het risico op een hartaanval.

“BMI kan absoluut, buiten beschouwing gelaten worden als een klinisch en epidemiologisch maatregel van cardiovasculair risico,” zegt ze.

Crystal Renn schrijft in haar boek ‘honger:’” 29 miljoen mensen werden in één klap te zwaar toen de overheid in 1998 de BMI categorie ‘overgewicht’ van 27 naar 25 verlegd”. Ze schrijft in haar boek dat er voldoende bewijzen zijn dat het gezonder is om iets te dik te zijn dan om ondergewicht te hebben.

Gezondheid gaat over veel meer dan alleen over gewicht

In mijn training van Nooitmeeropdieet.nl zie ik veel vrouwen die wanhopig proberen in het groene (lees: gezonde) gebied van de BMI te komen. Terwijl deze vrouwen niet veel te zwaar zijn. Ik ben van mening dat het vele malen ongezonder is om deze strijd aan te gaan, dan om het gewicht te accepteren en liefdevol met zichzelf en eten om te gaan. De stress van aankomen en afvallen is veel gezondheidsbedreigender, maar erger nog deze vrouwen zijn obsessief en dwangmatig met eten bezig en vergeten hun leven te leven en te genieten.

Hopelijk komt er een nieuwe meetmethode, zodat meer vrouwen beseffen dat gezondheid niet alles met gewicht te maken heeft, maar veel meer met genieten en eigenwaarde.