In De Wereld Draait Door ging het over digitale detox. Een boeiend onderwerp, want ik denk dat dit internet- en mobiel gebruik een serieus groot probleem is/gaat worden. Dus daar wilde ik wel wat over zeggen/schrijven.

Luister hieronder mijn podcast of lees mijn blog.

Hoe vaak kijk jij op jouw telefoon? Vier op de tien Nederlanders zeggen dat ze geen dag zonder hun telefoon kunnen, en bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan mensen die te veel met hun telefoon bezig zijn.

Internet is verslavend, het is eigenlijk onmogelijk om hier niet in mee te gaan. Apps en ontwikkelaars proberen ons zo lang mogelijk online te houden. En dat lukt ook behoorlijk!

Last van reptielenbrein

De mens heeft een natuurlijk hang naar erkenning.We zijn op zoek naar bevestiging, we willen gezien worden. Zo blijven we steeds meer bevestiging zoeken, want deze bevestiging bevredigd nooit. De bevestiging komt namelijk niet uit jezelf.

Hoe kun je los komen van de behoefte aan bevestiging?

De eerste stap is bewust worden wat er gebeurd. Waar ben je naar op zoek? Wat geeft het jou? Wat gebeurt er als je niet aan deze impulsen toegeeft. Onderzoek eens hoe vaak jij je telefoon gebruikt, hoe snel check jij je telefoon als je opstaat? Hoe vaak kijk je op je scherm? Hoe lang gebruik je je telefoon?

Kleine stappen om je gebruik te verminderen

Een digitale detox, een periode je telefoon helemaal niet gebruiken, kan helpen om te jezelf te confronteren met je gebruik. Waardoor je gebruik kan afnemen. Maar daarna ga je je telefoon weer gebruiken en is het gevaar dat je weer terugvalt in het vele gebruik.

Je patroon doorbreken kost tijd, bekijk wat haalbaar is. Ik heb bijvoorbeeld veranderd dat ik ‘s ochtends niet gelijk mijn telefoon check, maar pas bij of na het ontbijt. Dit doe ik al een aantal maanden en nu wordt het een patroon, waardoor ik als vanzelf niet meer gelijk mijn telefoon pak.

 

Wat is jouw tip om je mobiel minder te gebruiken? Leuk als je reageert!