Het raakt me nog steeds, de discussie over overgewicht en afvallen. Wat goed om nu in Nieuwsuur te horen dat over gewicht niet gaat over meer bewegen en minder eten. En wat super gaaf om Hermina de Vries en Colette Edelenbosch terug te zien. Beiden geweldige voorbeelden over hoe je als volle vrouw jezelf kunt accepteren en liefhebben.

Hermina met haar blog Wondervol en Colette met Volop Yoga.

Je kunt dik en gezond zijn

Dik wordt al snel met ongezond gerelateerd, maar ik heb in al die jaren Nooitmeeropdieet gezien dat mensen een super gezond eet- en beweegpatroon hadden, maar het toch niet voor elkaar kregen om af te vallen.  Liesbeth van Rossum Hoogleraar Obesitas en Stress vertelt dat je wel degelijk dik en gezond kunt zijn en dat overgewicht veel verschillende oorzaken kan hebben.

Ik ben er zelf van overtuigd dat je leven lang afvallen en aankomen een stuk ongezonder is dan constant overgewicht maar wel een gezond eet- en beweegpatroon.

Gaat niet over wilskracht

Er heerst veel verdriet onder overgewicht, vaak lukt het vrouwen niet om blijvend af te vallen. Dit komt voor een deel door biologie, het gaat niet alleen over wilskracht. Er is veel meer aan de hand waardoor het niet lukt om af te vallen. Dit is echt de essentie, bij overgewicht is eten nooit het probleem!

Setpoint van je gewicht

Je lichaam heeft een intern setpoint, dit is jouw basisgewicht waar je lichaam steeds op terug komt,  Door diëten raakt dit setpoint in de war, waardoor het steeds moeilijker wordt om af te vallen. Toen ik eenmaal stopte met diëten bleef ik heel makkelijk op gewicht, mijn setpoint was door het diëten wel wat hoger geworden. Door dit te accepteren kwam ik lekkerder in mijn vel en kon ik mijn lichaam steeds meer waarderen.

Vier de diversiteit van vrouwen

Vrouwen met overgewicht voelen zich onzeker en durven zichzelf vaak niet laten zien. Ze komen ook nog steeds heel veel vooroordelen tegen. Tijd voor meer inzicht in de oorzaken van overgewicht.

Het is oké hoe je bent, dat helpt om goed voor jezelf te zorgen. Iedereen wil erbij horen en geaccepteerd worden en gezien worden als volwaardig mens.

Heftig om te horen wat Annemarie Timmerman zegt, dat vrouwen (maar ook mannen) met overgewicht niet als volwaardig mens worden gezien. Er heersen nog zoveel vooroordelen over dikke mensen,
tijd voor meer begrip en respect! 

 

 

 

Boek Licht over Gewicht

Ik ben al jaren gestopt met Nooitmeeropdieet, maar mijn boek Licht over Gewicht is nog steeds te koop.