Ik las een oud blog artikel van mezelf over ‘Focus op geluk maakt ongelukkig’. Ik had net een nieuwe blog geschreven over ‘wat heeft het allemaal voor zin’. Bijzonder dat ik daarin schrijf dat het voor mij gaat over verbinding. En ook in dit artikel ging het over dat verbinding met mensen gelukkig maakt. Dat van leven in eenzaamheid de meeste mensen ongelukkig worden. Maar dat streven naar geluk werkt dus niet.

 

Ik wil meer…

Regelmatig ben ik ontevreden, wil ik iets anders of beter en meer. Ik wil dan meer dingen ondernemen, organiseren of beleven. Dan zit ik een avond achter de computer, maar meestal levert het me weinig op. Ik zie van alles voorbij komen, maar kan niet beslissen wat te doen. Dus stel ik het uit, totdat ik na enige tijd voor het gevoel heb dat er meer moet zijn. Die drive om meer te beleven zorgt er voor dat ik ook veel onderneem, voor mij is de kunst om ook blij te zijn met de momenten dat het even niet gaat zoals ik wil.

 

Wat is geluk?

Via Google kom ik op deze definitie: Geluk is een emotie en betekent ‘tevreden zijn met de huidige leefomstandigheden’, ofwel ‘gelukkig zijn’. Dit is het tegenovergestelde van ongelukkig, wat bestaat uit een ontevreden gevoel. Wie gelukkig is heeft een vrolijk, tevreden, ontspannen, verheugd gevoel wat voor de helft erfelijk bepaald is

Voor mij gaat het vooral om tevreden zijn in het NU, genieten van wat er is, verbinding met anderen en met mezelf. Daar word ik gelukkig van.

 

Niet zo hard proberen gelukkig te zijn

Hoe harder je probeert gelukkig te zijn, hoe minder het vaak lukt. Dus dat streven naar geluk heeft weinig zin. Wat kun je dan wel doen om gelukkiger te zijn.

 

20 tips om gelukkig te zijn:

 1. Wees dankbaar
 2. Geef (geven maakt gelukkiger dan ontvangen)
 3. (glim)Lach
 4. Positieve houding
 5. Probeer nieuwe dingen uit
 6. Ga met mensen om waar je blij van wordt
 7. Luister naar muziek waar je blij van wordt
 8. Kijk een positieve film/serie
 9. Geef complimenten
 10. Waarder wie/wat in je leven is
 11. Mediteer
 12. Neem (adem)pauze
 13. Besteed werk uit wat je niet leuk vindt
 14. Verwen jezelf regelmatig
 15. Creëer mooie herinneringen
 16. Luister goed naar jezelf
 17. Wees lief voor jezelf
 18. Wees lief voor de ander
 19. Geniet van de natuur
 20. Neem het leven niet te serieus

 

Wat is jouw tip om gelukkig te worden/zijn?